Over Martijn
laatste update:
07 april 2016
 
Martijn Smits

Martijn Smits, Pianist

 Na pianolessen van zijn vader en Grada Broekhuizen-Visser begon Martijn Smits zijn pianostudie aan het conservatorium te Arnhem bij Arthur Hartong. Na zijn diploma vervolgde hij zijn studie bij Willem Brons aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam, waar hij zijn uitvoerend musicus examen behaalde. Bij onder andere Eugen Indjic, Detlef Kraus, Elza Kolodin en György Sebök volgde hij masterclasses. Bij Willem Brons studeerde hij eveneens kamermuziek, bij de Roemeense pianist/componist Alexandre Hrisanide hedendaagse repertoire.
Tegelijkertijd met zijn pianostudie studeerde Martijn geneeskunde in Nijmegen en Amsterdam, wat in 1997 resulteerde in het behalen van zijn artsexamen. Sindsdien combineert hij het artsenvak met dat van pianist.

 

Martijn is actief als concertpianist in binnen- en buitenland en speelde met diverse orkesten. Naast het solospel legt hij zich toe op de kamermuziek en begeleiding en geeft speciale educatieve concerten.
Het repertoire van Martijn is breed georiënteerd. Zo speelde hij in 2010 het tweede pianoconcert van Chopin met het Valentin Berlinsky Kwartet in Zwitserland op een Erard vleugel uit de tijd van Chopin. Tegelijkertijd werkte hij samen met hedendaagse componisten als Mayke Nas, Theo Loevendie en Sylvia Maessen. Hij was met werk van Schumann te horen in de VPRO-film ‘Ivoren Wachters’ naar het gelijknamige boek van Simon Vestdijk.

 

Als componist en pianist is Martijn actief voor diverse muziektheaterproducties. Met zijn eigen muziektheatergezelschap "De Ketering" speelt hij het multimediale muziektheaterstuk "Romeo of Julia", waar hij de gelijknamige cyclus van Prokofiev integraal uitvoert.

Sinds 2015 werkt Martijn Smits nauw samen met zandtekenares Gerrie Hondius en geven zij samen zogenaamde 'Zandconcerten', zie www.zandconcerten.nl. Zij zijn vaste gasten in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam.

Met Feyona van Iersel (viool) en Christina Kellenberger (cello) vormt Martijn Smits sinds 2014  het trio Martinot. Het trio onderscheidt zich door het vertellen van verhalen over de componisten en hun tijdgewricht  middels poëzie, brieven en musicologische feiten. In 2014 speelde het trio in de kleine zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Zie ook www.viooldocente.com/trio-martinot/
Naast zijn bestaan als pianist werkt Martijn als huisarts in Amsterdam.

 

 

.
powered by slimbitCMS
SlimbitCMS: info

OK